Programok - Szandavári Diáktábor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Programok

Programok
Kézműves foglalkozás
A program során a gyerekek különböző alapanyagokból apróbb figurákat, emléktárgyakat készíthetnek. Részletes információ a jelentkezéskor.

Íjászat
A programvezető elméleti és gyakorlati tudását adja át a gyerekeknek. Az ősi magyar fegyver történetének megismerése, majd bemutató utáni kipróbálása.
Kecskesajt készítése
A nagysikerű program során felkeresünk egy palóc udvart, ahol lehetőségünk nyílik kecskefejésre, és megismerhetjük a kecskesajt készítésének érdekes helyi módját. Vendéglátóink finom kóstolóval is kedveskednek, és akár ajándékba is vihetünk az otthoniaknak a csemegéből.

Lovaglás
A program során a gyerekek alapvető ismereteket szereznek, majd futószáron tehetik meg az első lépéseket.
Helytörténeti és Vadászati Kiállítás
A tábor szomszédságában található érdekes kiállítás, melynek bemutatása, János bácsi előadásában mindenki számára élvezetes program.Falukutatási vetélkedő
Az érkezés napjára javasolt program, mely egy vidám feladatsor segítségével, játékos formában ismerteti meg a gyerekeket a környékkel.
Esti vadles
Vacsora utáni program, mely során a foglalkozás vezetője, az esti erdő életével ismerteti meg a résztvevőket. Az út során beszél a vadgazdálkodás fontosságáról és válaszol a gyerekeket érdeklő kérdésekre is.

Kirándulás a szandai várhoz
A 13. századi erőd romjaitól (528 m) csodálatos panoráma tárul a kiránduló elé. A Várhegy oldalában található geológiai ritkaságnak számító "andezit-orgona" megtekintése. A túrázást kedvelők számára a kirándulás folytatható tovább a béri állatkertig, ahol őshonos (őz, vaddisznó, dámszarvas, magyartarka, rackajuhok) és egzotikus állatokkal (láma, strucc, amerikai bölény, rhesus majom) lehet találkozni.


Tanösvény
A csoport feladatlapok segítségével járhatja be a szandai Várhegyen végighaladó tanösvényt, mely során a környék földrajzával, biológiájával, történelmével ismerkedhetnek meg. 
Hagyományőrzés Palócföldön
A palóc szokások felelevenítése, eredeti népviseletek bemutatása, valamint a tájegység rendkívül gazdag népzenei kincséből népdalok tanítása a gyerekeknek.

"Jó palócok és tót atyafiak" - látogatás Terényben
A szomszédos településen (kb. 3 km) századok óta élnek együtt magyar és szlovák nemzetiségek. A program során javasoljuk a Tájház (eredeti palóc parasztház kőoszlopos tornáccal, pitvarral, kemencével, lócával rózsás-tornyos ággyal, terpeszlábú asztallal és cifratányérokkal), az Orsósmagnó Múzeum, a Szentgyörgyi Emlékhely és a palóc házsor megtekintését. Hazafelé úton kellemes pihenőt lehet tartani a két falu között található tónál. 
Autóbuszos kirándulás Hollókőre
A Világörökség részét képező "múzeumfalu" felfedezése: 65 védett épület a 17. századi palóc népi építészet stílusában. A falu nevezetességeinek megtekintése, a csoport érdeklődése szerint: Vár - Falumúzeum - Tájház - Postamúzeum - Szövőház - Fazekasház - Mívesház - Babamúzeum - fatornyos, zsindelyes templom.

Egésznapos autóbuszos kirándulás Palócföldön
Az út első állomásán a "Világörökség-múzeumfalu", Hollókő nevezetességeinek megtekintésére nyílik lehetőség. Ezt követően az Európa-diplomás Ipolytarnóci Ősmaradványok Parkban teszünk látogatást, ahol minden lépésünkkel 15 ezer évet haladunk vissza az időben, hogy eljussunk a 24 millió éves leletekig. Vadregényes tájakon halad az út visszafelé, érintve Szécsényt, ahol a barokk stílusú Forgách Kastély ad otthont a Kubinyi Múzeumnak. Palócország fővárosában, Balassagyarmaton a Palóc Múzeumot javasoljuk megtekinteni.

Autóbuszos kirándulás irodalmi emlékhelyekre
Az első megálló a Mikszáth Kálmán emlékeiről nevezetes Mohora lesz, ahol azt a 150 éves védett vadgesztenyefát is megtekinthetjük, ami alatt az író több híres novelláját is írta. Ezt követően Csesztvére látogatunk, ahol a Madách-kúriát nézzük meg. Az épületben szép kiállítás van, amely sok érdekességgel szolgál "Az ember tragédiája" írójának életéből. Balassagyarmaton a híres Palóc Múzeumot és Skanzent lehet megtekinteni. A kirándulás utolsó látnivalója Horpácson lesz, ahol Mikszáth Kálmán Emlékmúzeumát nézzük meg, valamint a neoklasszicista épület szép parkját, amely természetvédelmi terület. Az út során strandolásra is lehetőség nyílik, a csoport választása szerint Balassagyarmaton, a városi-, vagy a Bánki-tó természetes strandján.
Félnapos autóbuszos kirándulás a Mátraalján
A program során ellátogatunk a híres zarándokhelyre, Szentkútra, ahol sziklába vájt remetebarlangokat is láthatunk. Nem messze található a tari buddhista sztupa, melyet a dalai láma szentelt fel. Az út harmadik állomása Pásztó, ahol a város központjában híres műemlék-együttest találunk. Itt áll a barokk stílusú volt ciszterci kolostor, mellette a romkert a XII. századi bencés kolostor alapjaival, a középkori üveghutával és az oskolamester házával, mely Magyarország egyetlen, rekonstruálhatóan megmaradt mezővárosi polgárháza. Nyári csoportjainknak javasoljuk ellátogatni a város szép strandfürdőjébe is.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz