Erdei iskola - Szandavári Diáktábor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Erdei iskola

Programok
Erdei iskola program Palócföldön

Hétfõ: Érkezés a Budapesttõl mindössze 75 km-re, a Cserhát szívében található, erdõkkel körülölelt hangulatos településre, Szandára. A szálláshely elfoglalása után tréfás falukutatási vetélkedõ keretében ismerkedés a táborral és környékével: népi pincesor, palóc építészet, "A Máriácska káponka titka". Vacsora.
Kedd: Bepillantás az állattartás titkaiba - az istálló és egy falusi udvar lakói. Lovaglási lehetõség - futószáras oktatással. Ebéd után a Természetvédelmi Területen kialakított Tanösvény bejárása. Az ehhez kapcsolódó feladatlapok kiértékelése után látogatás a Helytörténeti és Vadászati Múzeumban, ahol érdekes elõadás egészíti ki a látványos bemutatót.
Szerda: Autóbuszos kirándulás Hollókõre. A Világörökség részét képezõ "múzeumfalu" felfedezése:  65 védett épület a 17. századi palóc népi építészet stílusában. A falu nevezetességeinek megtekintése, a csoport érdeklõdése szerint: Vár - Falumúzeum - Tájház - Postamúzeum - Szövõház - Fazekasház - Mívesház - Babamúzeum - fatornyos, zsindelyes templom. A visszaérkezést követõen sportolási lehetõségek (futball, röplabda, ping-pong), játékok, vetélkedõk (Ki Mit Tud? - Nógrádról és a palócokról). Vacsora után izgalmas éjszakai állatles a vadõrrel.
Csütörtök: Kirándulás az 528 m magasban lévõ szandai várhoz. A 13. századi erõd romjaitól csodálatos panoráma tárul a kiránduló elé. A Várhegy oldalában található geológiai ritkaságnak számító "andezit-orgona" megtekintése. Délután íjászat - az õsi magyar fegyver története, bemutatása, gyakorlati oktatás. Ismerkedés a palóc hagyományokkal: választás a kézmûves foglalkozások közül. Este búcsútábortûz, szalonnasütés.
Péntek: "Jó palócok és tót atyafiak": Népi építészet és hagyományõrzés a szomszédos Terényben, ahol már évszázadok óta élnek egymás mellett szlovák és magyar nemzetiségûek. Hajó-harangláb, Szent-Györgyi Emlékhely, védett palóc házak. Látogatás egy falusi udvarban, lehetõség kecskesajt készítésére. Búcsú a tábortól, hazautazás.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz