Nyári táborozás - Szandavári Diáktábor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nyári táborozás

Programok
Nyári táborozás a Szandavári Diáktáborban

1.nap: Érkezés a Budapesttõl mindössze 75 km-re, a Cserhát szívében található, erdõkkel körülölelt hangulatos településre, Szandára. A szálláshely elfoglalása után tréfás falukutatási vetélkedõ keretében ismerkedés a táborral és környékével: népi pincesor, palóc építészet, "A Máriácska káponka titka". Szabadprogram. Vacsora.
2.nap: Délelõtt lovaglás. A gyerekek futószáras oktatás során tehetik meg elsõ lépéseiket a nyeregben. Bepillantás az állattartás titkaiba - az istálló és egy falusi udvar lakói. Ebéd után a Természetvédelmi Területen kialakított Tanösvény bejárása, majd az ehhez kapcsolódó feladatlapok kiértékelése. Vacsora után szabadprogram, játékos vetélkedõk.
3.nap: Strandolással egybekötött egész napos autóbuszos kirándulás Palócföldön: Választás a csoport érdeklõdésének megfelelõen: Hollókõ (Világörökség Múzeumfalu) - Ipolytarnóc (Õslénytörténeti Park) - Balassagyarmat (Palóc Múzeum, strand) - Szécsény (Forgách Kastély) - Pásztó (kolostormúzeum, strand) - Horpács (Mikszáth Emlékmúzeum) - Csesztve (Madách Kúria).
4.nap: Kirándulás az 528 m magasban lévõ szandai várhoz. A 13. századi erõd romjaitól csodálatos panoráma tárul a kiránduló elé. A Várhegy oldalában található geológiai ritkaságnak számító "andezit-orgona" megtekintése.  A túrázást kedvelõk számára a kirándulás folytatható tovább a béri állatkertig, ahol õshonos (õz, vaddisznó, dámszarvas, magyartarka, rackajuhok) és egzotikus állatokkal (láma, strucc, amerikai bölény, rhesus majom) lehet találkozni. A hazaérkezést követõen íjászat - az õsi magyar fegyver története, bemutatása, gyakorlati oktatás, majd ismerkedés a palóc hagyományokkal: kézmûves foglalkozás.
5.nap: A palóc néprajzi értékeket bemutató program - népviseletek, ünnepi hagyományok. Helyi népdalok tanulása, közös éneklés. Délután különbözõ sportversenyek rendezése (foci, ping-pong, röplabda, stb.), játékok, vetélkedõk (Ki Mit Tud ? - Nógrádról és a palócokról). Vacsora után izgalmas éjszakai állatles a vadõrrel.
6.nap:"Jó palócok és tót atyafiak": Népi építészet és hagyományõrzés a szomszédos Terényben, ahol már évszázadok óta élnek egymás mellett szlovák és magyar nemzetiségûek. Hajó-harangláb, Szent-Györgyi Emlékhely, védett palóc házak. Kecskesajt készítés egy parasztháznál.  Este búcsútábortûz, szalonnasütés.
7.nap: Látogatás a Szandai Helytörténeti és Vadászati Múzeumban, ahol érdekes elõadás egészíti ki a látványos bemutatót. Szabadprogram, lehetõség ajándékok, emléktárgyak vásárlására. Búcsú a tábortól, hazautazás.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz